Cântăream 26 de kilograme, nu aveam talente, doar multă energie
Am simțit pe propria piele ce înseamnă să fii complet dezorientat și pierdut în fața unui aparat pe care nu știi cum să îl folosești, sau cel puțin nu în mod eficient.Tocmai din acest motiv se află Serghei Cechir în sală, pentru a-ți explica procesul și mai ales pentru a te feri de accidentări.
Serghei Cechir este un antrenor personal, iar discuțiile cu el m-au făcut să realizez importanța unui om care să îți arate ce și cum trebuie să lucrezi pentru a avea rezultatele la care doar visezi. Sau le lipești pe frigider și te rogi la toți zeii ca după ce bagi un Big Mac să arăți ca un Wiking.

Serghei este Maestru al sportului de clasă internaţională la Haltere, Deţinătorul locului 6 la Jocurile Olimpice, dublu vice-campion European şi medaliat cu Bronz la categoria Seniori, Multiplu campion al Rep.Moldova.
Specializări: Antrenament funcțional, programe de creștere a masei musculare, antrenamente de sporire a rezistenței
Am stat de vorbă cu Serghei Cechir pentru a afla care sunt avantajele unui antrenor personal și ce se poate întâmpla atunci când faci un antrenament de capul tău. Iată ce am aflat.
Serghei, cum ai ajuns în sport?
Viața mea de sportiv a început la vârsta de 10 ani. La acel moment nici nu-mi puteam imagina că voi practica sport, nici nu mai vorbesc de haltere. De ce zic așa? Fiindcă la vârsta de 10 ani eram cel mai mic în clasă, cântăream în jur de 26 de kilograme, pe vreme ce colegii mei aveau și 38-40 kg. Nu aveam talente vădite pentru sport, nici indicații, aveam multă energie și părinții nu aveau ce face cu ea (râde). La 15 ani am devenit Maestru în Sport, la 16 ani am participat la primul campionat European.

După o carieră fulminantă în sportul de performanță, de ce ai ales să vii în fitness?
Fiindcă acest “job” se pliază perfect pe stilul meu de viață, fiindcă îmi place să petrec timpul la sală, să mă perfecționez, dar și să ajut pe alții să-și atingă scopurile. Totuși există o mare diferență între sportul de performanță și fitness: în sport îți sacrifici sănătatea, iar scopul fitness-ului este totalmente opusul acestuia. Practici fitness pentru a deveni mai sănătos, mai activ, mai bun.
Ești acum implicat în mai multe programe de autor, dar faci și antrenamente individuale, fiind instructor acreditat la Academia Sportului Anatolii Pervanciuc, și îndată finisezi studiile în cadrul școlii europene MOVE ON Fitness Education. Zi-mi te rog, care crezi că sunt motivele pentru care cineva ar trebui să apeleze la un antrenor personal?
Voi înccerca să mă expun printr-un exemplu:
Să presupunem că eu doresc să mă angajez undeva. Undeva unde nu am mai fost niciodată, nu cunosc pe nimeni, nu știu ce și unde se află, idee nu am cât trebuie să muncesc, nu cunosc tehnici și metode eficiente de muncă. Este evidentcă nu poți face ceva bine sau calitativ, fără a avea minimum de cunoștințe. Anume pentru aceasta există stagiere, ei uite că personal trainer este acel om care te va instrui în așa mod ca prezența ta la sală să fie cât mai sănătoasă, mai puțin dăunătoare pentru articulații, mai eficientă. Ești un personal trainer bun, dacă cel pe care îl instruiești devine mai atent, mai responsabil, mai sigur pe sine, mai frumos și mai sănătos. Un antrenor personal te îndrumă spre tipul de antrenament de care ai nevoie, te învață să execuți corect exercițiile și te stimulează în momentul în care depui efort, astfel încât să nu cedezi fix atunci când ești aproape să îți atingi obiectivul.
Desigur putem realiza aceste scopuri și desinestătător, dar cu personal trainer faci asta mult mai repede, mai tehnic și mai sigur.

Cum crezi că cineva se poate mobiliza să înceapă să aibă un stil de viață sănătos? Să o înceapă de luni, de pe data de 1?
Un început sănătos reprezintă orice schimbare, cât de mica nu ar fi ea. Iar o deprindere sănătoasă va aduce cu sine alte două și așa mai departe. Important e să ne punem în față scopuri reale (adecvate), iar după realizarea primelor scopuri, ne propunem altele. Cert e faptul că începem să ne gândim la un mod sănătos de viață doar atunci când apar probleme (vizibile, sau ascunse). Ce propun eu e sa-ți faci un plan, conform căruia îți vei nota toate progresele. Și peste un timp oarecare vei vedea clar evoluția.
La Fitness&Wellness Club ALexia avem parte de un mediu plăcut și dispunem de aparatură performantă, ceea ce face ca antrenamentele să fie așteptate de către cei care le practică în mod regulat.
Cât de importantă este alimentația, atunci când cineva începe să se antreneze?
Aceasta este întrebarea de aur. Personal nu sunt un mâncăcios, și niciodată nu am avut probleme cu surplusul mâncării sau cu lipsa ei, dar am observat pe propria piele că dacă nu mănânci la timp, nu poți obține nici rezultat de la antrenament, dar nici randament. Alimentația noastră este sursa de bază de energie. Dacă vorbim despre cei care vor să scadă în greutate, atunci regimul alimentar va avea un rol dominant de 70% asupra rezultatului lor, și doar 30% din rezultat va reveni antrenamentului.
Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină cineva, care abia acum începe să meargă la sală?
- Frica (de a arăta mai slab, mai prost, mai urât, etc decât cineva)
- Frica de a fi luat în derâdere din cauza surplusului sau a neajunsului de greutate.
- Frica de a se apropia de antrenor și de a întreba ceva ce NORMAL că nu știe
- Lipsa de echipament:)
Cea mai răspândită greșeală pe care am observat-o eu este neglijarea unei încălziri suficiente, care trebuie să dureze minim 10 minute și ei o fac în 2-3 minute. Majoritatea confundă exercițiul cardio la bandăsau bicicletă, considerându-l drept încălzire. Țineți minte – încălzirea general a corpului pregătește mușchii și articulațiile pentru un antrenament.
A doua greșelă răspândită pe care o văd des la sală este efectuarea incorectă a unor exerciții, care în cel mai bun caz sunt ineficiente, iar uneori pot surveni traume.
EX: pressa abdomenului/ genuflexiunile/ ramat de la sol.
Evitarea acestor greșeli ar fi posibilă dacă vei fi ghidat de un antrenor, sau dacă la fiecare pas vei întreba pe cineva cum trebuie să faci, iar acel cineva va ști să-ți răspundă corect.

Mai nou împreună cu Alexei Pervanciuc și Natalia Șveț ați inițiat studioul BeStrongher.md, zi-mi te rog despre ce e acest studio, și cu ce se mănâncă?
Programul BeStronger.md este un program dedicat atât bărbaților, cât și femeilor cu un nivel de pregătire fizică mediu și avansat, care își doresc o îmbunătățire a calităților sale mortice: viteza, îndemânarea, rapiditatea, forța/ În acest program am implementat cunoștințele de la cea mai renumită școală de Personal Trainer din România “MoveOn Fitness Education” ;I am ad[ugat ;I exerci’ii din Weightlifting, care ]n combinație cu stretchingul și alte subdiviziuni fac o bombă de fitness. Acest program este superb, fiindcă rezultatele sunt foarte rapide. Tot antrenamentul este sub ochii antrenorilor, adică înlocuiește o ședință cu un antrenor personal. Planul de exerciții este elaborate de antrenori luând în considerație posibilitățile, dar și necesitățile individuale ale celor care se antrenează.
La Fitness&Wellness Club Alexia vei experimenta antrenamente dinamice, care te vor încărca de energie și vitalitate, astfel încât să ieși din monotonia zilelor de caniculă.
Alege programul potrivit pentru tine, fie că vorbim de fitness, stretching, aerobic, dans, yoga sau spa.
Pentru o programare gratuită sună la
022 549 333.